Megrendelés, jótállás, garancia Adatkezelési tájékoztató
Az arcüreggyulladás esetében segíthet az Orrkürt használata

Az arcüreggyulladás (szinuszitisz) az orrmelléküregek és az orrjáratok gyulladását jelenti. Kialakulhat a hideg évszakokban gyakori meghűléses és influenzás megbetegedések szövődményeként, tehát okozhatja baktérium-, vírus- (sőt gombás) fertőzés, de tartós fennállásában szerepe lehet az allergiás náthának is. Az arcüreggyulladás igen elterjedt betegségnek számít, melyen a többség átesik legalább egyszer élete során. De hogyan ismerjük fel, és hogyan kezeljük ezt a kellemetlen és fájdalmas kórt?

Az arcüreggyulladás tünetei és diagnózisa

A megbetegedést jelző első tünet a bő orrváladék-képződés, aminek következtében az orr nyálkahártyája oly mértékben duzzad meg, hogy a nyák nem tud távozni, orrdugulást okoz. Emiatt az orrüregben lévő és egyre szaporodó mikroorganizmusok megrekednek az arc- és orr melléküregek nyílásaiban, nem tudnak onnan távozni, feltapadnak az arcüreg falára, ettől pedig akadályozottá válik az orrmelléküregek szellőzése, vagyis kialakul az arcüreggyulladás. Ennek jelei lehetnek: a vizes, áttetsző orrváladék sűrűvé, sárgászölddé, esetleg bűzössé válása, a fej- és szemfájdalom, az előrehajláskor, emeléskor, köhögéskor jelentkező lüktető arcüregi, vagy érintésre, tapintásra jelentkező arccsonti fájdalom, állandósult  orrdugulás érzése. Ez a lüktető, szúró, kellemetlen érzés arra utal, hogy az arcüregek váladékkal telítődtek.

A betegség lefolyása szerint lehet hirtelen fellépő (akut), kiújuló (szubakut) és folyamatosan fennálló, vagyis krónikus. Sokszor nem a fájdalom jelzi, hanem az úgynevezett féloldali orrváladék-képződés, az egyoldali orrlégzés gátoltság, az éjszakai horkolás, a szagérzékelési zavarok, az úgynevezett ingerköhögés (amely főleg éjszaka jelentkezik, és amit a garaton lecsorgó gennyes váladék okoz).

Az arcüreggyulladás a kezdeti stádiumában könnyedén összetéveszthető a megfázással vagy influenzával, ezért érdemes szakemberhez (fül-orr-gégészhez) fordulni, amennyiben bizonytalanok vagyunk. Már egy egyszerű fizikai vizsgálat segíthet pontos képet kapni. Az orrüregben található félhold alakú nyílás megbetegedés esetén duzzadt, vörös, sőt akár genny is előfordulhat benne. További intő jel lehet, ha az arcüreg enyhe megkopogtatása is fájdalommal jár. A helyes diagnózis felállításához sok esetben röntgenfelvételre is szükség van, szövődmények esetén pedig CT vagy MRI vizsgálat is indokolt lehet. Amennyiben állapotunk tartósan nem javul, illetve gyógyszerek sem segítenek, orvosunk bakteriológiai tenyésztés mellett is dönthet.

Hogyan kezeljük az arcüreggyulladást?

A legelterjedtebb kezelési mód, főleg a betegség korai stádiumában, az orrspray vagy orrcsepp. Ezek az orrnyálkahártya-lohasztó készítmények hatásosak ugyan, tartós használatuk mégsem javasolt, hiszen gyulladást okozhatnak. Súlyosabb, bakteriális fertőzés esetén elengedhetetlen az antibiotikumok csatasorba állítása. Ez a kezelés akár két hétig is eltarthat, és amennyiben ez sem hozza meg a várt eredményt, akár műtéti beavatkozásra is szükség lehet.

Ami pedig a megelőzést illeti, számos egyszerű praktika létezik, melyek segítségével elkerülhetjük az arcüreggyulladást. Adassuk be a szezonnak megfelelő influenza elleni védőoltást minden évben, hogy elkerüljük a légúti fertőzések kockázatát. A levegő párásítása szintén hasznos lehet, hiszen a száraz levegő kedvez a gyulladás kialakulásának.

Hogyan segíthet az orrkürt?

Ahogy már említettük, arcüreggyulladás esetén kulcsfontosságú, hogy az arcüreg légátjárhatóság minél előbb visszaálljon, és a letapadt váladék kiürüljön. Az orrkürt egyrészt csökkenti a légutak szűkületét, másrészt elősegíti a melléküreg falára feltapadt, sok esetben hosszú ideje felhalmozódott váladék felszakítását és ürítését, megszüntetve ezzel az állandósult orrdugulást. Mindez azt jelenti, hogy akár egy hét alatt jelentős javulás állhat be állapotunkban, sőt ezek a készülékek a megelőzésben is fontos szerepet játszanak.

Szeretne többet megtudni? Olvasson tovább, tudjon meg többet az RC-Cornet által kínált előnyökről!


olvasson tovább